<$BlogRSDUrl$>

donderdag 25 november 2010

Ronflonflon met Jacques Plafond 

Dat is maandag 29 november weer eens mee mag doen met de Music Battle op Unityfm, vanaf 21.00 uur op 105.7fm en wereldwijd via internet (luister hier live mee), dat is al een bescheiden nieuwsfeit (plemp je suggesties voor de openingsplaat in de comments). Maarrrrrr.......

Vandaag stond in de Volkskrant het bericht dat alle afleveringen van het toch wel legendarische radio-programma Ronflonflon met Jacques Plafond op internet te beluisteren zijn. En wel hier!

Ronflonflon was op de woensdagmiddag op Hilversum 3 en later Radio 3 te beluisteren. Een uurtje van totale chaos, dwars door muziek heen praten, rare gasten en telefoongesprekken en natuurlijk de vaste stoet van mensen die tot de entourage van Jacques Plafond (Wim T. Schippers) hoorden. In totaal werden 328 afleveringen gemaakt. De eerste op 10 oktober 1984 en de laatste op 30 januari 1991. En die zijn nu dus allemaal te beluisteren!

Even een stukje geschiedenis. Hilversum 3 was in die dagen "verticaal" geprogrammeerd. Op maandag was er de Avro (Arbeidsvitaminen), op dinsdag de Vara (Steen en beenshow), donderdag de Tros (Tros top 50) en op vrijdag Veronica (Top 40 en natuurlijk Curry & van Inkel).

De woensdag was een wat rare dag, want daar zat in de ochtend de EO (met Hermine Wubs) en 's middags de VPRO. De EO was een lange christelijke boodschap (hoewel ik deze plaat daar voor het eerst heb gehoord), en de VPRO had alleen maar (later wel legendarische) programma's als De Wilde Wereld, Nozems a Gogo en Villa 65, waar veel aandacht was voor vage alternatieve, underground muziek.

Logisch, dat veel mensen op woensdag naar Hilversum 2 overstapten, want daar was dan Veronica met het niet minder legendarische programma Wil wil wel met het Postcodespel met Wil Luikinga.

De mensen die toch op Hilversum 3 bleven hangen konden dus luisteren naar Ronflonflon. Een programma dat echt nergens op leek. Er werden wel platen gedraaid, maar eigenlijk nooit langer dan twee minuten en dan werd er ook nog voortdurend doorheen gepraat. Er waren allerlei andere mensen die langs kwamen en eigenlijk ging het nergens over.

Er was een vaste entourage. Dichteres Wilhelmina Kuttje (met twee t), Jan Vos, Edna Vesuvia en Jacqueline van Benthem. Er waren vaste rubrieken en die hadden allemaal hun eigen jingle. De kloteplaat, nieuwe platen vliegen om mijn oren, Knasterhuis platenkeus, de krant van gisteren. Heel veel jingles, zelfs jingles om jingles aan of af te kondigen.

Mijn favoriet: De jingle van de nieuwe rubriek: "Dit is de jingle van de nieuwe rubriek, die heeft nog geen naam, maar dat komt nog wel."

Verder sprak hij iedereen aan met you, want dan hoefde hij niet u of jij te zeggen. Hij bedankte zijn luisteraars nooit voor het luisteren aan het eind van de uitzending maar vond dat de luisteraars hem maar moesten bedanken voor het maken van weer een Ronflonflon uitzending. Ook had hij de apriltelling. Dit betekende dat 1 januari 1986 eigenlijk 276 april 1985 was.

Kan nog uren doorgaan, maar je moet gewoon luisteren. Hier dus. En gelukkig zijn er allerlei vrijwillers geweest die alles hebben beschreven, dus je kan ook nog zoeken naar bepaalde onderwerpen. Speciale tip, aflevering 100, daarin komen alle jingles voorbij!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?