<$BlogRSDUrl$>

dinsdag 15 juni 2010

Hoera, hoera er is weer een WK!!! 

Het kan weinig mensen zijn ontgaan, het WK voetbal is begonnen. Voor het eerst op het Afrikaanse continent, wat een opmerkelijke aandacht voor Afrika in het algemeen tot gevolg heeft gehad. Waarschijnlijk tot 4 juli, want na de finale is iedereen Afrika weer vergeten.

Hoewel de meeste wedstrijden niet echt om over naar huis zijn te schrijven, viel er natuurlijk weer genoeg op. De wat minder interessante wedstrijden gaven tijd en ruimte om naar wat andere dingen te kijken. Daarom nu een totaal niet compleet overzichtje met allerlei opvallende en minder opvallende dingen.


Mooiste stadion: Soccer City in Johannesburg, 91.000 zitplaatsen en oranje(!) stoeltjes.
Mooiste doelpunt tot nu toe: Maicon (Brazilie -Noord-Korea 1-0).
Mooiste naam: Siphiwe Tshabalala (Zuid-Afrika)
Mooiste tenue: Tot nu toe, Ivoorkust. Oranje en zo gesneden dat het waarschijnlijk ook alleen door spelers van Ivoorkust is te dragen.
Lelijkste tenue: Slovenie, dat zag er echt niet uit.
Opmerkelijke kledingsponsor: Vroeger hadden "exotische" landen altijd vage kledingsponsors (wie herinnert zich nog Penalty van Brazilie). Tegenwoordig is het allemaal Nike, Adidas of Puma en hier en daar pikt Lotto nog een kruimeltje mee. Prettig uitzondering is Noord-Korea, die worden gesponsord door Legea, een Italiaans sportmerk, dat meer opmerkelijke landen, zoals Iran en Zimbabwe, in zijn portefeuille heeft.
Beste commentator: Geen idee, veel wedstrijden zonder geluid gezien, dus kan daar nog niet over oordelen. Verzoekje, laat Jeroen Grueter elke wedstrijd van Frankrijk verslaan, want niemand kan zo mooi Gallas zeggen als hij dat kan.
Groot non-issue: Het gezeur over de Vuvuzela. Stel je voor dat Afrikaanse kijkers gingen klagen over de blaasorkesten tijdens het WK-schaatsen. Dan zou iedereen zeggen dat ze niet zo moeten zeuren.
Groter non-issue: De Bavaria-Babes. Wel veel free-publicity, maar geef Budweiser maar eens ongelijk. En Bavaria blijft vies! Overigens, in Beieren (Bayern) hebben ze ook een jurkje om de Mannschaft aan te moedigen. En hoe heten die meisje in die jurkjes in het Engels? Precies........
Grootste non-issue: De zwabberbal en de hoogte. De bal was al sinds december beschikbaar en nu is er opeens gezeur. Ook nog nooit gehoord dat een bal op hoogte meer zou gaan zwabberen. Dan moeten ze in Bolivia een bal 360 graden rond kunnen schieten, want daar ligt het nationale stadion op ruim 3000 meter.
Jammer: Geen Haka van het team van Nieuw-Zeeland.
Opmerkelijk nutteloos feit: Mocht Brazilie wereldkampioen worden, dan zijn ze in zeg maar vijf werelddelen kampioen geworden (1958 Zweden, 1962 Chili, 1970 Mexico, 1994 USA, 2002 Japan/Zuid-Korea.
Beste WK-hit: John Bakker - Alweer een kans
Tot slot: Dankzij het onvolprezen Youtube kunnen we nu zien hoe de kijkers in Engeland het eerste doelpunt van hun team zagen:
En dan zijn er altijd de Amerikanen, die het toch weer ergens mee kunnen vergelijken. Inderdaad, de Heidi-game.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?