<$BlogRSDUrl$>

maandag 11 augustus 2008

Marktrock 2008 


Dit jaar weer Marktrock bezocht in Leuven. Na mijn eerste kennismaking met dit festival, drie jaar geleden, eigenlijk een traditie geworden. Dit jaar voor het eerst zelfs kaartjes gekocht voor het hoofdpodium, maar goed Anouk zou dan ook optreden.

Marktrock heeft zeg maar twee hoofdpodia, eentje waar je voor moet betalen en gratis podia. De grote headliners staan natuurlijk op het betaalde podium op de Oude Markt in Leuven, de talenten, alternatieve en de wat vergane glorie bands op de Vismarkt, ook in Leuven dus. Veel Belgische bands, dus een beetje kennis van de Belgische muziekscene is wel een beetje gewenst.

Verder zijn er ook nog kleine podia en hebben sommige cafe's zelf nog een bandje staan. En er is veel volk en natuurlijk zijn er bedrijven en dingen die allerhande prullaria aan je willen slijten, hoewel dat heel erg meeviel dit jaar.

Wat maakt Marktrock nu zo leuk? Het is een stadsfestival, wat ten eerste als heel prettig voordeel heeft dat als het weer wat minder is (wat het overigens zeker niet was) je niet met je knieen door de modder loopt. Je hoeft niet te kamperen, kan gewoon in een bed slapen. En alles is te lopen. Bovendien zijn er ongeveer net zo veel tappunten als er bezoekers zijn. Dus je wordt snel geholpen en ook minsten zo belangrijk, goed geholpen. Als je biertje na het tappen een bakkie yoghurt is geworden, krijg je een andere, en ik heb gezien dat barmensen weigerden Kriek te verkopen, omdat die nog niet goed gekoeld was. Alle ingredienten voor een mooi weekend dus.

En dat werd het ook. Via connecties kregen we zelfs nog 1 gratis kaart voor de vrijdag, dus die werd gretig benut. Ben geintroduceerd in de Blokhut, en al wat opmerkelijke bands gezien. Helaas moesten de Sugababes afhaken, maar de Clemens Peerens Explosion was grappig (een soort Belgische Spinal Tap). En een zeer opvallende versie van Whole lotta Rosie met een ukelele.

Zaterdag was een schitterende zonnige dag. Geen kaarten voor het hoofdpodium, maar genoeg leuks gezien en gedaan. Gentlemen of Verona, leuke band, en zelfs nog even met de zangeres en gitarist gesproken. "Jullie spelen helemaal geen solo's? Nee, dat klopt, want dat kunnen we niet." Een hele slechte Nederlandse rapper, en vooral veel rockbands op de tweede dag. Ontzettend gelachen en op een verdwaald podium eerst een hele oude mannenband, die heel langzaam op gang kwamen maar uiteindelijk het complete publiek platspeelde. Later op datzelfde podium een klassieke cover-band die ook even de ene na de andere rock-classic uit de mouw schudde. Erykah Badu als schitterende barvrouw, hoop hele gezellige mensen ontmoet en het natuurlijk heel laat gemaakt, heel veel gelachen, maar wel Nederland nog goud zien winnen.

De zondag leek somber, bewolkt en koud te worden en de vermoeidheid had toch ook wel aardig toegeslagen. Maar, het bekende adagium, mooi weer dwing je af, zorgde eerst voor een waterig zonnetje en later voor vollop zon. Weer op de Oude Markt, bij de Blokhut natuurlijk, hoewel we eerder op de dag Erykah nog even gedag hadden gezegd. Aardige bands, Monza, Arsenal en Scouting for Girls. Bij die band lukte het zelfs om op het grote videoscherm te komen, wat wij later nog bevestigd kregen door mensen die meteen gingen smsssen dat ze ons hadden gezien. En toen begon Anouk......

Alles wat we de afgelopen dagen hadden gehoord en gezien aan bands en artiesten bleek slechts spielerij te zijn. Muzikaal heel aardig of zeker goed, maar Anouk zette meteen een nieuwe standaard. Er deden wat geruchten dat ze niet zou komen, maar ze was er en hoe! Was nog even spannend of ze wel zin had, maar de pretogen en de aparte Anouk glimlach aan het begin maakte wel duidelijk dat ze zeker zin had. Het was FENOMENAAL! Sprakeloos en superlatieven schieten te kort. Het optreden valt niet te beschrijven. Het was super, niet van deze wereld. De ultieme climax van een geweldig weekend. De Oude Markt ging helemaal plat en daarna moesten we even bijkomen van dit optreden. Zo goed! Schitterend!
Het was dus een superweekend, gelukkig hebben we foto's nog! En die volgen hierrrrr....

Zangeres (met bril) en gitarist van Gentlemen of Verona, Zangeres (nu zonder bril, want dat had ze toch liever) en gitarist van Gentlemen of Verona, I-Citymeisjes, Leuvenaar, Drang of hanghek (en tappunt), Barmeisje Lorrie (en zeer opvallend Michael Phelps(!) aan de bar) en natuurlijk Erykah Badu met haar partner Gert, die eigenlijk Kurt heet. Maar wat maakt het uit, zij noemden ons Kwik en Flupke.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?