<$BlogRSDUrl$>

donderdag 19 juni 2008

Sportstad Boston 

Hoewel in Nederland en eigenlijk in de rest van Europa (als we alle kranten en andere media moeten geloven) ten onder gaat aan de Oranjekoorts, gebeurd er nog veel meer in de internationale sportwereld.

Aan de andere kant van de oceaan, waar misschien op ESPN2 iets te zien is van het EK, was men in de ban van het basketbal. De finale van de NBA gingen tussen twee grote rivalen, de Boston Celtics en de Los Angeles Lakers. In zes wedstrijden gingen de Celtics met de titel er vandoor.

Dat was de afsluiting van een periode voor de stad Boston waarin de teams van de vier grote sporten (American Football, Basketbal, Honkbal en IJshockey) de stad (en het land) in hun greep hielden. Het begon in oktober toen de Red Sox (honkbal) de World Series wonnen. Voor de tweede keer in drie jaar. De Curse of the Bambino definitief verslagen en gewoon het beste team.

Rond die tijd was iedereen langzaam in de ban aan het raken van de New England Patriots (American Football), die zo geweldig speelde en maar bleven winnen, dat die voor het Perfect Season gingen, voor het laatst en enige keer gepresteerd door de Miami Dolphins in het seizoen 72/73 (dit seizoen wonnen ze slechts 1 wedstrijd). De Patriots kwamen tot 18 overwinningen, maar verloren de belangrijkste wedstrijd, de Superbowl. Dit seizoen gaan ze het opnieuw proberen.

Overigens, in het meestal sportieve Amerika, waar men veel respect heeft voor elkaars prestaties, was niet iedereen te spreken over de prestatie van de Patriots. Spygate (het filmen van signalen van de tegenstander), het opzettelijk opdrijven van de scores. Normaal gesproken is het normaal dat bij een grote voorsprong de back-up quarterback en het "b"-team het veld in brengt. Wat de Patriots niet deden. Coach Bill Belichick, een kruising van Louis van Gaal, Guus Hiddink en Rinus Michels, moest $500.000 boete betalen in verband met Spygate en nog suddert dat verhaal een beetje door. Maar heel Boston was in spanning voor het Perfect Season, het kwam er niet. Daarom een schitterende touchdown van de Patriots, al is het maar vanwege de naam van de truc, een flea-flicker.


En dan nu de Celtics. Recordhouder met nu 17 landstitels, vorig jaar en de jaren ervoor kansloos en niet eens de play-offs halen. Er werd stevig geinvesteerd in ervaring en talent en drie grote namen. Paul Pierce, Ray Allen en Kevin Garnett (die ooit nog de landelijke Amerikaanse pers haalde met een akkefietje met Francesco Elson). En de puzzel viel in elkaar. Hoewel de Lakers Kobe Bryant hadden (MVP en als idolen Marco van Basten en Ruud Gullit) was het niet genoeg. Dus al een drie kwart jaar feest in Boston. Met al dat Oranje op dit moment toch een opmerkelijke prestatie, daar aan de andere kant van de oceaan.

Tot slot, sinds de WK 2006 is de nieuwe stadion hit Seven Nation Army van The White Stripes. Volgens mij begonnen de Italianen ermee, maar het is toch helemaal geen voetballied?

This page is powered by Blogger. Isn't yours?