<$BlogRSDUrl$>

donderdag 20 maart 2008

Arthur C. Clarke e.a. 

Hoewel het deze week aardig bijltjesweek was/is in de literaire - en filmwereld, Hugo Claus, Anthony Minghella, is voor mij de opmerkelijkste naam toch wel die van Arthur C. Clarke. Een science-fiction-schrijver, natuurlijk het meest bekend van 2001: A space Odyssey. Bovendien werd hij op het Acht uur journaal zelfs een ziener genoemd. Hij bedacht in 1945 al de geostationaire satelliet en voorspelde het lopen van mensen op de maan. Maar de mensen zullen hem het meest herinneren aan dat boek, het commentaar dat hij later gaf bij de maanlanding, wat hem zeker in Amerika heel beroemd maakte, en later natuurlijk aan de film. Hij schreef zelf vier jaar mee met Stanley Kubrick aan het script, voor wat later de klassieke sf-film zou worden. De muziek, de beelden, alles klopt. En niemand snapt er iets van. Maar zonder 2001: A space odyssey geen Star Wars en geen Schone blaue Donau bij alle parodien waar maar iets van ruimtevaart in zit.
Clarke schreef nog drie vervolgen op 2001, maar die waren er slap en mager in vergelijking met het eerste deel. Deel twee 2010 is nog verfilmd, in de omschrijving van de film staat altijd:"Een dappere poging om de vragen die deel 1 opriep te beantwoorden, waar de regisseur niet helemaal in slaagt." Deel 3, 2063, is vooral een groot citaat van 2010, het laatste deel is dat eigenlijk ook, maar dan wordt wel eindelijk duidelijk wat die zwarte monoliet nu eigenlijk is. En hij heeft ook een hele mooie titel. 3001, the Final Odyssey.
90 jaar, mooie leeftijd, vooral als elk nieuwsprogramma als beeld de feestelijkheden laat zien van zijn negentigste verjaardag. Vandaag overleden, happy birthday to you!
Opmerkelijk verhaal overigens. De bemanning van de Apollo 9, de eerste Amerikaanse raket die om de maan zou vliegen, hadden een leuk geintje bedacht. Ten tijde van de vlucht was de film 2001 al uit. Het plan was nu dat als ze weer contact zouden hebben met Houston, dat ze zouden zeggen: "Oh my god, there's a giant monolith on the back side of the moon!" Uiteindelijk hebben ze besloten dit maar niet te doen. Wel jammer misschien.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?