<$BlogRSDUrl$>

zondag 10 februari 2008

Thriller 

Vrijdag was het 25 jaar (en 10 weken) geleden dat een van de meest invloedrijke muziekalbums op de markt kwam. Meest verkochte album aller tijden. Het gaat natuurlijk over Thriller van Michael Jackson. Over de verkoopcijfers bestaat wat discussie, volgens Epic, de platenmaatschappij zijn het er 104 miljoen, volgens andere kenners ongeveer 55 miljoen. Hoe dan ook een heleboel. Hoe je ook verder over Michael Jackson denkt, niet verwarren met de helaas veel te vroeg overleden bierkenner Michael Jackson, het album Thrilller is geniaal. Daar is iedereen het wel over eens. Het was al duidelijk dat er iets te verwachten viel na zijn album Off the Wall, hoewel dat zeer disco was, maar Thriller is echt Michael Jackson op zijn aller, allerbest. Geholpen door de minstens net zo briljante producer Quincy Jones.
Als je de hoes ziet is, zou je niet echt verwachten dat er zo'n knijter van een plaat in zit. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot Sgt. Peppers, waar ongeveer hele boekenkasten vol over zijn geschreven over wie er wel op staat, wie niet en wie er mist. Michael Jackson, toen nog een neger, wel al een nieuwe neus en op de binnenkant Michael Jackson met een wit(!) tijgertje.
Zeven nummer 1 single's van het album. En gaf hij een hele nieuwe dimensie aan het begrip videoclip. Mini-films als Thriller, oplichtende stoeptegels in Billy Jean, dansende gangs in Beat it. Na 25 jaar heeft Michael Jackson geld nodig en is er een nieuwe Thriller uitgekomen, met allerlei "moderne"muzikanten. Volgens verschillende recencies en kenners is het onmogelijke gebeurd in met die nieuwe Thriller. Hij is compleet om zeep geholpen. Wel heel interessant is de bonus DVD, waarbij een live-optreden van een of ander Motown-festival. Pikant detail, hij stond niet meer onder contract bij Motown.Bij dit concert deed hij voor het eerst de moonwalk.
Tot slot, nog even door mijn platen- en CD-collectie gelopen en een grote schok. Ik heb Thriller niet! Gauw maar wat aan doen.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?