<$BlogRSDUrl$>

maandag 26 februari 2007

Der Jan 

Het is weer maandag, maar nog steeds winterstop....

Daarom maar een rondje wielrennen, want daar is het seizoen ook ongeveer begonnen, terwijl het andere seizoen eigenlijk nog niet eens geeindigd is. Floyd Landis is nog steeds aan het procederen, en dat duurt maar en duurt maar. De UCI ligt overhoop met de organisatoren van de Tour de France, Vuelta en Giro en heeft zelfs wielerploegen verboden om mee te rijden met Parijs-Nice. Hincapie breekt zijn pols en Petacchi sprint weer ouderwets, na zijn totaal mislukte vorige seizoen.
En dan stopt Jan Ullrich ook nog met fietsen. Hij zal vooral bekend worden als de eeuwige tweede als Lance Armstrong, maar hij kon ook een aardig potje fietsen. In 1996 was hij daar opeens als meesterknecht van Bjarne Riis, die hij in de laatste tijdrit nog bijna uit het geel reed. Het jaar daarna sloeg hij keihard. In de etappe naar Andorra nam hij het kopmanschap van Riis over en won. En kreeg Duitsland fietsgek. Elke keer dat de Tour Duitsland komt staan er miljoenen Duitsers langs de lijn. Team Telekom wordt de rijkste ploeg van het peloton.
Maar in 1998 wordt hij al verslagen door Pantani en daarna dus door Lance Armstrong. Vorig jaar zou hij dan eindelijk de troon van Parijs opnieuw bestijgen. Een merkwaardig dopingschandaal betekende dat hij niet mee mocht rijden. En nu dus gestopt. Zonde, van zo'n mooie tijdrijder, een enorme klepper, die niet de beste klimmer was en ook tactisch niet de sterkste, maar die Lance Armstrong nog een beetje competitie gaf. Olympisch kampioen van 2000, winnaar van de Vuelta en de Ronde van Zwitserland. En jammer, dat hij niet in de voetsporen kan treden van de legendarische Gino Bartali, die de Tour won in 1938 en 1948. Mach' s gut Jan....

This page is powered by Blogger. Isn't yours?