<$BlogRSDUrl$>

vrijdag 29 juli 2005

VERKAANSIE!!!!!!
(Met dank aan the Freeze voor het lenen van dit woord!)

woensdag 27 juli 2005

Marten Toonder 


Vandaag is Marten Toonder overleden. Groot striptekenaar en verhalenverteller. Met natuurlijk als bekendste figuur(en) Ollie B. Bommel en Tom Poes (inderdaad vernoemd naar het bekende gebakje.) 93 jaar en nog zo scherp. Omdat zijn handen zo trilden kon hij geen verhalen meer schrijven en tekenen. Maar hij verrijkte de Nederlandse taal met woorden als denkraam, minkukel, kommer en kwel. Bekende uitdrukkingen, zoals ook een simpele doch voedzame maaltijd (foto gemaakt in het Stripmuseum), een heer van stand, Tom Poes, verzin een list. Hij begon de strip over Tom Poes, maar die bleek eigenlijk te saai om lang over door te vertellen. Daarom kwam er een 'figurant' bij, die al gauw de overhand nam. Een bekend gegeven, de anti-held is eigenlijk veel interessanter dan de held van het verhaal. Zie Asterix en Obelix (volgens de omschrijving in de film-encyclopedie is in de real-live film Asterix (met Gerard Depardieu als Obelix) de personage van Asterix zo saai en vervelend braaf, dat je bijna voor de Romeinen gaat zijn), Suske en Wiske (waar Lambik veel interessanter is), en zelfs bij Star Wars, klassieke film over goed en slecht, is de vraag hoe het komt dat de jonge Anakin uiteindelijk eindigt als Darth Vader veel boeiender , dan de ontwikkeling later van zijn zoon Luke Skywalker.
De belangrijkste reden voor de schok is echter dat mijn ouders een vakantiehuisje hebben op Ameland, met de briljante naam Bommelstein. Met karateristieke Bommel details. En dat maakt het zo jammer.

Tot slot, de foto die het bewijs levert, een technische handeling gedaan door mij. Meer foto's vind je hier.

maandag 25 juli 2005

Toch, of toch niet? 

Het is weer maandag, dus....

De afgelopen week was de Nijmeegse Vierdaagse. Afgelopen jaar heb ik (zoals de meeste trouwe lezers weten) die gelopen. Dit jaar heb ik het allemaal met meer belangstelling gevolgd dan dat ik mij eigenlijk had voorgenomen. Op de laatste dag hoorde ik op Radio 1 een interview met een wandelaar die net binnenkwam. Dat was ongeveer op het moment dat ik vorig jaar ook binnen kwam. Hij wist niet of hij volgend jaar nog mee zou doen, want het deed wel pijn. Het klonk allemaal heel bekend.
En dan is er opeens Private Gus (Breaking news, hij heeft een zoon, Hidde!), die zegt ook de beelden te hebben gezien en toch wel het kruisje met het kroontje wil hebben. Volgend jaar maar weer mee lopen, doe ik ook mee?
Hoewel het de afgelopen dagen stiekem een beetje kriebelde, kwam die vraag toch wel als een verrassing. Heb de hele film al enkele keren helemaal afgedraaid. De hoogtepunten (waren die er dan?) de dieptepunten, de pijn, de trainingen, de regen, de hitte, alles. En ik weet het nog steeds niet. Naar zoiets toewerken is heel leuk, de sfeer in Nijmegen is heel apart, maar de pijn is groot. Op televisie zie je alleen het feest van de laatste tien kilometer. De 190 ervoor en het slachtveld niet. Sab, Rogier en Saskia hebben na een dag overladen met rosé geroepen dat ze hem willen lopen, maar ik weet het echt nog niet. Iemand ideeën of suggesties? Ik zal de film nog maar een paar keer afspelen.
Dan toch nog iets opmerkelijks tot slot, afgelopen zaterdag heb ik in het schitterende nieuwe huis van Ray & Anicka technische handelingen verricht en die zijn zelfs op foto vastgelegd. De schade was slechts enkele kleine schaafwondjes en een snee in mijn vinger (zeer professioneel verzorgd door Ray.) Het muurtje lag er zo uit, de tegels waren gezet door iemand die toch wel vond dat tegels minstens 3 tsunami's moesten kunnen weerstaan. Maar ze zijn eruit. Nu alleen de douchecel nog. Die tegels zijn alleen gezet door iemand die waarschijnlijk ook atoombunkers heeft betegeld, want die zittten echt goed vast. Na de arbeid kreeg ik maximum respect van de meester zelf. En dat is toch heel cool!

dinsdag 19 juli 2005

Een jaar geleden (ongeveer) 


De Vierdaagse is weer begonnen en ik zie het op de televisie. Weer meer media-aandacht dan vorig jaar. Volg het wel een beetje en was blij dat ik vannacht niet in mijn tentje in Groesbeek lag. Hoe het ook al weer was vorig jaar? Dat kan je hier lezen. (Wel even een stukje naar benenden scrollen.)
Update van de TransAlpChallenge. Uitslagen: Etappe 1: 144, Etappe 2: 172, Etappe 3: 182, Etappe 4: 185. Hierdoor is het Yellow MB Riders Team terug te vinden op de 182e plaats in het Algemeen Klassement. (Bart Brentjes staat tweede.)
Bericht uit de koers: 'In de TransAlpChallenge moet een wandeletappe zeer letterlijk genomen worden!'

vrijdag 15 juli 2005

TransAlpChallenge 

Hoewel iedereen hoopt dat de Tour nog spannend wordt, heb ik toch het gevoel dat het eigenlijk al afgelopen is. Maar gelukkig wordt er meer gefietst.
Morgen begint in Mittenwald de TransAlpChallenge. Geen wielrennen, maar Mountainbiken. En niet zo laf ook. In een week van het Zwarte Woud naar (ongeveer) Venetië. Geen rustdagen en geen mooie geasfalteerde wegen, maar paadjes waar zelfs een gemiddelde berggeit zijn neus zou ophalen. Dus waarschijnlijk erg zwaar. En de complete wereldtop is aanwezig.
Dit is nog niet alles. Want hobbyisten en amateurs mogen ook mee doen. En toevallig ken ik zo'n amateur. Dus vanaf hier wens ik hem veel succes. Doe voorzichtig en zorg dat je hem uitrijdt. Voor de echte liefhebbers, die hem willen volgen. Hij heeft startnummer 89. En dan nog een mooie foto (genomen tijdens het NK ATB Marathon). Succes Lennart!

(Het toch wel fraaie shirt van Euskatel. Bedenk, je kan Pays-Basque niet schrijven zonder Pays-Bas.)

dinsdag 12 juli 2005

Komkommertijd 

Is de storing van Tiscali eindelijk opgelost, slaat ook de komkommertijd op deze log toe. Hoewel foto's uploaden nu ook weer lukt, dus maar een leuk plaatje (moest wel heel hard lachen) van het nu al veel geprezen Greek Myth Tournament in het Anton Pieckachtige Schijndel. Maar goed, het is dus komkommertijd. Ondanks het proces van Mohammed B. wist Netwerk toch nog een item over de poema op de Veluwe in het programma te proppen. De Tour dan? Wel, de eerste etappe en alles is al beslist. Heel knap, maar ook heel saai. Binnenkort is ook het NK scootmobiel rijden. En jawel, de voorbeschouwingen zijn echt al begonnen!
Gelukkig bezorgde mijn zus mij een stapel oude 'Elfs'. Zeer interessant om terug te gaan in de tijd. De eerste die ik pakte is van oktober 1986. Maradona had die zomer in z'n eentje Argentinie wereldkampioen gemaakt en Nederland was niet van de partij, het derde grote toernooi op rij. In dit blad wordt een voorbeschouwing gemaakt op het eerste kwalificatie-duel voor het EK'88 in en tegen Hongarije. Rinus Michels heeft ondertussen het roer over genomen van Kees Rijvers.
Het is erg grappig om te lezen. Nederland heeft een oefenwedstrijd gespeeld tegen Tjechoslowakije(!) en verloren met 1-0. Er wordt gesproken over toeval-voetbal en het was niet om aan te zien. Evert Ten Napel:'Ik zou met deze groep niet eens naar Boedapest gaan, maar gewoon afzeggen.' Matty Verkamman (tegenwoordig DE historicus van het Nederlands elftal):' Ik vind dat je niet meer mag spreken van jonge talenten, als je het hebt over Gullit, Kieft, Rijkaaard en Valke (...) Ze moeten maar eens gaan presteren. Je weet nooit wat je aan ze hebt.'
Dan het verslag. 'Van Tiggelen was besliste weer eens over Oranjes lot, toen hij onvindbaar was bij de enige treffer. In de achterhoede was Ronald Koeman de libero en Frank Rijkaard de voorstopper, de Ajacied (Rijkaard) legde zich moedig neer bij deze degradatie.' Dan over de aanval. 'In de spits speelde Kieft en van Basten weer eens samen (...) Kieft werd gewisseld in de pauze maar maakte zeker geen slechte indruk. Marco van Basten faalde daarentegen zo overduidelijk (...) dat er even aan sabotage werd gedacht op de perstribune.'
Het was dus allemaal kommer en kwel. Toch was dit team zo goed als dezelfde opstelling als het gouden team van '88. Maar dat wisten ze toen nog niet. De slotconclusie is echter briljant.
'Zo langzamerhand nemen de kansen dat het IOC straks Amsterdam voor de Spelen van 1992 verkiest in vergelijking meer met de mogelijkheid op een deelname van Oranje op het EK van 1988.' Het is een rare zin, maar zo staat het er echt.
(Overigens, Nederland won in Hongarije met 1-0 door een doelpunt van Gullit en de rest is geschiedenis.)

dinsdag 5 juli 2005

Keuringsdienst 

In deze komkommertijd, vooral die onzin over de ontsnapte poema, die nu al twee 'teams' bezighoudt, is dit het goede nieuws. De Keuringsdienst van Waarde is terug!!! Met een wonderbaarlijke speurtocht naar slavernijvrije chocolade. Vanavond 21.28 op Nederland 3.

maandag 4 juli 2005

Greek Myth 

Het is weer maandag, dus....
Het toernooi was echt super! En teveel om zo even te vertellen, maar de foto's komen eraan! (Foto's uploaden lukt nog even niet. En ik heb ze ook nog niet.)
Update: The freeze heeft de eerste foto's!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?