<$BlogRSDUrl$>

zaterdag 3 juli 2004

Marlon Brando 


Gisteren overleed acteur Marlon Brando. Volgens alle necrologieen één van de beste acteurs die ooit leefde. Ik weet het niet, het zal vast zo zijn. Hij was al op zijn top, lang voordat ik werd geboren en is zelfs uitgeroepen tot knapste man van de 20e eeuw. Magistraal in the Godfather en eigenlijk ook wel in Apocalypse Now, hoewel ik hem daar meer 'normaal gek' vond, in tegenstelling tot al die andere idioten die ze in die film tegen komen, maar die waren dan weer wel 'normaal'. Volgens mij leg ik nu de essentie van heel Apocalypse Now en dat was ook niet de bedoeling. (In de briljante film/documentaire Hearts of Darkness, A filmmakers Apocalypse, gefilmd door de vrouw van Francis Ford Coppola komt Brando er niet zo gunstig vanaf. Hij had het script niet gelezen, was veel te zwaar en had nog enkele suggesties over hoe het beter kon. Dit nadat de rest van de crew al meer dan een jaar in de ellende op de Filipijnen zat. Heeft niemand deze documentaire op video/dvd?)
Hij had nog een leuke rol in The Freshman, waar hij een parodie op zichzelf speelde. En ook juridische problemen kreeg, want hij had in zijn Godfather contract getekend dat hij nooit meer een soortgelijke rol zou spelen.
In zijn privé-leven ging het allemaal minder. Zijn zoon verdween voor moord achter de tralies, een dochter pleegde zelfmoord. En hij had een enorm eetprobleem, en volgens René Mioch (en die kan het weten) wilde hij de laatste tijd ook heel graag dood. Niemand weet hoe hij is overleden (Tomas Ross weet vast nog wel een complot) maar het is voorbij. Toevallig zapte ik gisteren langs de BRT en daar zonden ze al On the Waterfront uit, de film waarmee Brando zijn eerste Oscar won. En oh, hoe toevallig, ik zag de taxi-scene, volgens de echte kenners de beste scene van Brando uit zijn hele carrière. Maar toch ben je best goed als je voor tien minuten in Superman (als de vader van Superman) $4 miljoen dollar krijgt.

Marlon Brando, 't is jammer......

This page is powered by Blogger. Isn't yours?