<$BlogRSDUrl$>

woensdag 5 mei 2004

 

Na maanden van zeuren en regelen vertrokken wij dan toch vandaag naar Dongen voor een rondleiding in de Coca-Cola fabriek, of zo als het in het Coke-jargon heet, de Plant. (Spreek uit plent). Toepasselijk op 5 mei, bevrijdingsdag, want tijdens de presentatie werd verteld dat WOII big-business was voor Coke, en daarom zitten ze nu over de hele wereld (en al zo lang). Robert Woodruff, de toenmalige CEO van Coca-Cola sprak de onsterfelijke worden:'Every private in the world should be within an armslength reach of a Coke.'
Na een boeiende rit, waarbij alle wegrestaurants werden geteld, want niemand had ontbeten, dus een idee voor de terugweg, kwamen wij aan bij de Plant. Wat te vroeg, maar contactpersoon Nathalie was ook net aanwezig. Een lichte lunch was ons beloofd, maar niets bleek minder waar. In het ontvangstcentrum stonden verschillende koelingen met allerlei produkten van the Company. Daar mocht vrij uit gepakt worden, de lunch was zeer overvloedig, broodjes brie en rosbief en zeer goede kroketten. De rondleiding was al geslaagd. Een kleine teleurstelling volgde, want het werd ook duidelijk dat we niet achter de geheime formule zouden komen. Jammer, jammer, jammer. Tijdens de presentatie werd uitgelegd hoe Coca-Cola (de firma) in elkaar stak, het verschil tussen The Coca-Cola Company en Coca-Cola Enterprises, de geschiedenis enzovoort. Dan nog cijfers over de Plant, 45.000 anderhalve literflessen per uur, en nog meer van zulke bizarre getallen.
Vooral ook veiligheid, voor het produkt, elke fles wordt gecontroleerd als hij binnenkomt door luchtmonsters te nemen, dat zijn ook 45.000 luchtmonsters per uur! Elke lege fles die leeg de fabriek binnen komt gaat een uur later de fabriek weer uit. Steekproeven die van de produktielijn worden geplukt, de suiker wordt eerst getest voordat hij wordt geleverd en allerlei andere maatregelen. Veiligheid voor de medewerkers en gasten, we kregen een schitterend reflecterend hesje met visitor erop. Een mooie teller met het aantal dagen zonder ongeval. (Een ongeval is een gebeurtenis waardoor de getroffene naar huis moet en minstens 24 uur thuis blijft.) Teller op 12, record 166 dagen. En vooral getallen, getallen, getallen.
De ronde door de fabriek, vol-continu in bedrijf, Cola en Fanta everywhere en gelukkig ging er ook iets mis. Ouderwets een stapel kratten die omvielen. Na de ronde door de Plant, terug in de ontvangstruimte met nog meer hapjes, koud biertje, of Cola natuurlijk. De nababbel, klassieke Coca-Cola commercials op de vidiwall en toch nog leuke prullaria gekregen. O.a een pet, (die waarschijnlijk wel cap zal heten), een drinkbeker en nog wat nuttige informatie. En zelfs mochten we nog enkele drankjes meenemen.
De wegrestaurants hebben we allemaal maar links (of rechts) laten liggen, we zaten compleet vol. Kortom, zeer geslaagd en zeer goed verzorgd! Op naar de Hertog Jan Brouwerijen.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?