<$BlogRSDUrl$>

dinsdag 20 april 2004

Wij waren de besten 

Voor aanvang van een groot voetbaltoernooi, het liefst eentje waaraan Nederland ook deel neemt, verschijnen er weer allerlei terugblikken, nabeschouwingen en biografie├źn etc. over Oranje (roepnaam voor het Nederlands elftal). Nu is het dit jaar 30 jaar geleden dat Nederland de finale verloor van Duitsland in 1974. Een nationaal trauma, een schok, de titel is gestolen, want Nederland was zoveel beter bla, bla, bla.
Ik word altijd zo moe van dat gezeur. Vind het persoonlijk nogal arrogant van Oranje om er vanuit te gaan die finale even te winnen. Duitsland was Europees kampioen en toen al toe aan zijn derde WK-finale. Bovendien had de totale as en eigenlijk het hele Duitse team als Bayern Munchen dat jaar al de Europacup I gewonnen en speelde ze ook nog thuis. Maar praat met een voetballiefhebber en de Duitsers hebben de titel gestolen. In plaats van lering uit die nederlaag te trekken, bleef het vooral bij klagen over trauma, onterecht en wij waren de beste en speelde het mooiste voetbal. Voetbal is geen jury-sport, het gaat erom wie het meest scoort.
Toen ik dus hoorde dat er weer een boek over 1974 verscheen, dacht ik nog meer geklaag en gezeur. Maar nee, hoewel ik moet bekennen dat ik alleen de recensies heb gelezen en het boek nog niet, zijn de voortekenen niet verkeerd.
In een interview in de Volkskrant komt schrijver Auke Kok tot de conclusie dat Nederland terecht verloren heeft. En dat is op zich al een verademing om eens te horen. Hij gooit het vooral op de benadering van Oranje op de finale. De onwetenheid, de hoofdscout werd ontslagen, niemand had naar Duitsland gekeken voor een analyse. (Er waren amper voor-, na- en tussenbeschouwingen, minder tv-zenders en al helemaal geen Eurosport met Frank Kramer). Het opzetje van Bild om onrust te stoken in het Nederlandse kamp, het zwembadincident, slaagde wonderwel en ach 'we' winnen toch wel.
Eindelijk een wat kritische blik op deze wedstrijd en misschien toch wat respect voor de prestatie van 'Der Mannschaft', die ondertussen al op 7 wk-finales staan. Nogmaals, ik heb slechts de recensies en de interviews gelezen, maar ga het zeker kopen. Jan Mulder reageerde vandaag al in de Volkskrant, dat Auke Kok het toch weer helemaal verkeerd heeft gezien en er niks van begrepen heeft. En het Orakel uit Barcelona? 'De nederlaag heeft de mythe van het grote Oranje gevoed. Het verlies is goed geweest voor de reputatie van Oranje.' Yeah right, het grote Brazilie van 1970 was nog groter geweest als ze toen de finale van Italie had verloren. Ach, alleen in Nederland vieren we tweede plaatsen.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?