<$BlogRSDUrl$>

vrijdag 23 april 2004

1974 (II) 


Oud-collega Niels, die ik ook veel te lang niet heb gezien, wilde ook reageren op mijn volgende post, maar zijn reactie was te lang. Daarom hier maar even geplaatst. Bij deze Niels, en we moeten gauw een kaartje leggen, dan wel een drankje drinken. Kom anders morgenavond ook rocken in La Rocka (voorheen Coffee and Dreams).

Ben het eigenlijk wel met je eens.
1974, wel te verstaan 4 jaar voordat ik het levenslicht zag en toch ken ik alle namen van de Nederlandse spelers die toen in de WK-finale hebben gestaan. Dat komt niet omdat ik zoveel van het voetbal weet, nee omdat bij elk betreurenswaardig sportprogramma er maar weer eens gerefereerd wordt aan dat o zo memorabele elftal van '74. Krol, Cruijf, Rensebrink, Van Hanegem... "wat waren ze goed", "Als we nu zo'n elftal hadden"...
Hebben we niets beters te doen dan terugkijken naar iets wat een stelletje (inmiddels) senioren 30 jaar geleden gepresteerd hebben. Als je net als Duitsland netjes keer op keer meedoet voor de wereldtitel dan heb je recht van spreken, maar twee keer in de historie van Nederland en nul keer het gewenste resultaat. Waar je al niet trots op kunt zijn!
Ik kijk nog liever vooruit, misschien dat we over 30 jaar wel terugdenken aan dat fantastische team van 2004 wat zo briljant en overtuigend dat EK in Portugal won.
Want laten we eerlijk zijn; we zijn gewoon een klein land met grote ambities, maar simpelweg te weinig middelen. Dat we eens in de 30 jaar een keer in een WK-finale komen of dat we een keer een EK winnen, is meer gebaseerd op toeval dan dat wij zo'n grote voetbalnatie zijn.
Noem hoe je het noemen wilt! Ik noem het een typisch geval van "waar een klein land, groot in wil zijn". Er zit gewoon niet meer in.. al zouden we het nog zo graag willen!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?