<$BlogRSDUrl$>

vrijdag 27 februari 2004

 

Vanavond op Net5 om 22:00. De uiteindelijk toch een klassieker geworden Nederlandse film Spetters. (Is dit een goede Nederlandse zin?) Regisseur is Paul Verhoeven die toen al Turks Fruit, Keetje Tippel, Soldaat van Oranje en natuurlijk de serie Floris op zijn naam had staan. Tot nu toe nog steeds de best bezochte Nederlandse films en van Floris is eindelijk een film opgenomen.
Spetters deed veel stof opwaaien door de explicitite scenes, het harde geweld en van bepaalde bevolkingsgroepen zouden de vooroordelen alleen maar worden bevestigd, aldus de critici. Er werd zelfs een actiecomité opgericht tegen de film, de N.A.S.A (De Nederlandse Anti Spetters Actie), maar dat mocht natuurlijk niet baten. Betrokkenen blikken nog één keer terug in het juweel van de publieke omroep Andere Tijden en vooral Verhoeven is weergaloos in die aflevering, net zoals zijn vaste scenario-schrijver Gerard Soeteman. Hij vergelijkt Spetters met een sprookje over drie prinsen en een prinses, wat alleen niet goed afloopt. Bekijk die aflevering. En volgens mij is Verhoeven de enige die twee keer in Andere Tijden aan het woord was. Ook in de aflevering over de serie Floris is hij geweldig. Het was tenslotte zijn doorbraak.
De film dan tenslotte. De Volkskrant beschrijft hem als volgt: 'Paul Verhoeven op zijn best! Hard, snel en smakeloos!' Zelf vind ik de film aardig en zeer goed gemaakt. De hand van Verhoeven is duidelijk te zien, het is niet meer dan logisch dat hij succesvol in Hollywood heeft gewerkt. Zeg nou zelf, zelfs de filmposter is voor Nederlandse begrippen niet verkeerd.
Vanavond 22:00 op Net5!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?